onsdag 14 december 2011

Larm om giftiga ämnen i kläder


De giftiga ämnena är tillsatta som atibakteriella ämnen i kläder för att motverka dålig lukt. Det rör sig om träningskläder, underställ från craft, sängkläder till barn men också accessoarer till barn som nallepuhmönstrat hårband från Buff.

SilverMycket giftigt för vattenlevande organismer och för jordlevande bakterier. Silver kan i förlängningen orasaka att bakterier utvecklar resistens mot antibitoika.

Triklosan – Har hormonstörande egenskaper. Kan också i förlängningen orsaka att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika.

Triklorkarban – Har visat sig påverka fortplantningsförmågan.

Kläder med dessa gifter har visat sig läcka jättemycket vid tvätt, förutom att kunder blir grundlurade vad händer då när barnen suger på sina kläder? Användningen av sådana bakteriedödande ämnena har ökat även i vanliga hushållsprodukter, tandbortstar, madrasser, skärbrädor, duschdraperier, kylskåp och skor. Kläderna säljs idag i vanliga butiker och går under benämningar som ”anti-odour”, ”lasting freshness” och ”hygienic protection” (säkerligen finns svenska översättningar på de säljande orden). Forskarna vet inte idag hur mycket de här gifterna i kläderna påverkar människor i längden men att bakterierna blir resistenta är mycket allvarligt.

Ull är naturligt antibakteriellt och är ett mycket bra alternativ till en mängd kläder till exempel träningskläder, underställ, pyamas och underkläder. Se till så att det är rent ull och inte uppblandat med någon annan sorts fiber som kan innehålla dessa kemikalier.

Vill du undvika kläder som innehåller dessa gifter så handla inte något som säger sig ta bort dålig lukt, eller att du är luktfri längre. Att lukta är naturligt och om du tycker kläderna luktar för mycket bör du i första hand vädra dem, annars tvätta dem och utan att då vara med och sprida dessa gifter i naturen.

En artikel om detta fanns med i dagens DN och som du kan läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar