torsdag 22 december 2011

Gudagott


Tänk vad man kan göra av en burk sötad kondenserad mjölk, Dulce de Leche!

Köp en hel och buckelfri konservburk med sötad kondenserad mjölk. Ta av etiketten och lägg hela konservburken i en kastrull och täck med vatten. Koka i ca 2,5 timme för att därefter låta burken svalna i ett par timmar innan du öppnar. Innehållet kan explodera under koktiden om burken är kantstött eller om du öppnar med en gång det kokat klart. Tänk på att fylla på vatten så burken hela tiden är täckt. Vill man ha en fastare konsistens kokar man den längre, upp till 4 timmar men jag har inte prövat hur den blir då. 

Dulce de Leche är en sorts kolakräm som man kan ha som smörgåspålägg och kommer ursprungligen från Sydamerika. Man kan också ha den till bakverk exempelvis som ett mellanlager i dubbla kakor eller i stället för sylt till våfflan med grädde till. Går säkerligen bra att ha i praliner om man gör dem själv av smält choklad i iskubsformar, lägger i en klick Dulce de Leche och sedan sammanfogar två chokladhalvor.


Mitt favouritkex på julen är detta havrekex som vi bakar efter mammas gammelfasters recept, med andra ord ett väldigt gammalt recept. Det är ett måste på julbordet men också ett måste till alla frukostar runt jul.

Havrekex ca 100 st

7 hg havregryn
6 hg vetemjöl + 2 hg till utbakning
5 msk socker
1 L mjölk
4 hg smör
1 tsk salt
4 tsk bakpulver

Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar, rör om då och då. Lägg 6 hg mjöl på bakbordet och blanda i socker, salt och bakpulver. Blanda sedan i havregrynssmeten och rumstempererat smör. Kavla ut med kruskavel (på båda sidor) och skär ut med efterrättsglas eller liknande med radie 7-9 cm. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200-225 ´C i 5-6 min. Kexen ska helst bli lite sådär mjuka och inte torra och hårda. Ät med smör och ev ost på. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar