måndag 30 januari 2012

Kladdkaka med Daimgrädde



Kladdkakereceptet är taget ur Mia Öhrns bakbok Flera kladdkakor

Till kakan behövs
200g smör, 200g mörk choklad, 4 ägg, 2 dl strösocker 2,5 dl vetemjöl och 1 krm salt. Till daimgrädden behövs 2,5 dl vispgrädde, 1,5 msk kakao, 1,5 msk florsocker och 2 dubbeldaim, ta tre om du gillar daim mycket. Extra daim gör ingenting :)

Använd form med löstagbar kant och smörj den. Smält smör och choklad, blanda jämnt och låt svalna lite. Vispa ägg och socker lätt och rör ner i chokladsmeten. Blanda mjöl och salt och rör ner till jämn smet. Häll i form och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14-15 min. Med fördel görs kakan dagen innan och får stå i kyl över natten.



Daimgrädde
Blanda grädde, kakao och florsocker och vispa fluffigt. Jag vispade med stavmixer i stället och fick grädden mer som mousse. Grovhacka daimen. Spara lite till dekoration och rör ner resten i grädden och bred ut den över kakan.

Har du sparat lite syrliga bär i frysen är supergott att tina dem och röra i socker efter behag och ha till kakan. Det ger en bra brytning och känns friskt till den mäktiga, söta kakan. Har du styckfryst bär på kvist kan du även dekorera med dem och frysta blad kan läggas på tårtfatets kanter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar