måndag 23 juli 2012

Nu händer det grejer!

De senaste veckorna har bestått av frekvent letande av lägenhet. Det gäller att vara först med att lämna in ansökan om något är intressant, det är minuter det handlar om. Så fort en lägenhet ligger ute börjar hetsjakten. Eventuellt är det en visning inom en mycket snar framtid och är man först med blanketten då kan man få lägenheten, förutsatt att man är godkänd som hyresgäst.

Vi har varit på visningar kors och tvärs genom staden i alla möjliga typer av boenden, men nu tror vi att vi har hittat nåt. Ska dit ikväll. Så spännande! Det är svårt att veta vad vi vill ha när vi är nya i staden och precis börjat lära känna de olika områdena och utbudet. Om man hyr lägenhet innebär kontraktet oftast att man ska bo kvar ett år och därefter är det månad till månad. Bryter man kontraktet inom första året kan det bli avgifter och/ eller att man måste hitta ny hyresgäst. Månad till månad innebär att hyresgästen respektive hyresvärden kan bryta kontraktet med en månads uppsägning. Vad jag har hört ska det dock mycket till för att en hyresvärd ska kunna slänga ut en. Sedan händer det också att man kan få signera diverse papper där man ifrånsäger sig rätten att stämma hyresvärden för diverse olika händelser och olyckor som kan inträffa under hyrestiden. Det verkar suspekt, men mer om det om det händer.

I vilket fall gäller det att ha alla blanketter klara när man springer på visning och att man har checkhäftet med sig. För det kostar oftast några hundralappar att få ansöka om en bostad (de vill väl minimera oseriösa ansökningar). Ibland är avgiften per person som kommer hyra lägenheten. Är man två blir det alltså dubbel avgift, så det är bra att veta vad man vill ha innan man går på visning.

Ska man bo inne i stan kostar det en hel del även om standarden är urusel. Det finns inte alltid någon koppling mellan priset och området/standarden. En finare lägenhet i ett bättre område är ibland billigare än en skabbigare lägenhet i ett ruffigt område. Det har då oftast att göra med att hyresvärden för den finare lägenheten inte brytt sig om att höja priset eller att de inte inser värdet på den. Då gäller det verkligen att vara snabb, egentligen så snabb att man fått nys om den innan den kommer ut på marknaden. Ett annat sätt är annars att gå till ett hus man tycker om och skulle vilja bo i och frågar om det är några lägenheter som snart blir tillgängliga. När hyresvärdar skyltar med nyrenoverat kan det vara allt från rätt fräscht till att det ser ut som ingen har gjort vid det på tjugo år. Rätt fräscht innebär nymålat dirket på väggen utan underbehandling. Gamla färgflagor, hål eller tejp över skruvhål syns tydligt under färglagret och maskeringstejp verkar det inte som om någon målare vet vad det är. Mycket handlar om yta och fasad. Ser det bra ut på ytan så spelar det ingen roll om det är lite vattenskador under(!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar